
6 tips voor een uniek 21 diner.
Wordt jij binnenkort 21, dan weet je dat je een heel speciaal diner mag organiseren; nl. Jouw 21-diner!
Maar wat is een 21-diner nu precies?

Het gebruik stamt uit de studentenwereld, mn vanuit het Corps. Zo konden de verenigingsgenoten kennismaken met jou en je achtergrond. En wat is dan geen beter moment om dat met je 21e verjaardag te doen! Vanaf je 18e ben je volwassen, maar vanaf 21 jaar ben je ook financieel onafhankelijk van je ouders geworden. Met het 21-diner vier je de overgang naar volwassenheid in het huis van je ouders. Het bijzondere van zo'n diner is dat er zowel nieuwe vrienden als jeugd vrienden worden uitgenodigd. Traditioneel worden er herinneringen opgehaald en wordt er door de vader een speech gehouden. De ouders koken en serveren het diner wat jullie vaak samen hebben voorbereid
En die voorbereiding daar wil ik je graag wat tips bij geven! Hoe organiseer je zoiets, en hoe maak je het iets van jou?
Tip 1: De lokatie;
Natuurlijk kun je het hele feest plaats laten vinden in dat geweldige restaurant om de hoek, maar hoe leuk is het om je vriendinnen thuis te ontvangen! Zo houd je zelf alles in de hand (ook de inhoud van je portemonnee) en kun je ook nog eens tot in de late uurtjes naborrelen! Nog mooier is het wanneer de zon schijnt en je een mooie lange tafel, in het gras, met feestlampjes kunt versieren.
Tip 2: Een thema;
Het is gebruikelijk je gasten een beetje een idee te geven wat ze kunnen verwachten. In je uitnodiging geef je aan welk thema je gekozen hebt. Je vriendinnen weten dan wat ze aan kunnen doen en misschien geeft het ze ideeen voor een cadeautje. Dat thema kies je naar wat jij leuk vindt. Laat je inspireren door het seizoen, of door iets wat typisch past bij jou, bijvoorbeeld spring chic, Party in Pink of Road trip in the summer. Houd het thema toegankelijk voor je gasten, zodat ze niet in de stress schieten over wat ze aan moeten doen.
Tip 3: De uitnodiging;
Wil je zeker weten dat iedereen kan komen, dan kun je een datumprikker.nl uitzetten. Doe dit ten minste 2 maanden van te voren. Daarna kun je 2 weken voor het diner de uitnodiging sturen met daarin het thema, adresgegevens, datum, tijdstip en eventueel een cadeautip. Wat ook nuttig is, is te vragen via de uitnodiging of je vriendinnen dieetwensen willen doorgeven. Zo kunnen mensen aangeven dat ze bijv. lactose intolerant zijn of geen kaas of vis lusten.
Een uitnodiging kun je heel leuk zelf samenstellen via Canva.com, maar ook via MyCards.nl zijn al veel leuke voorbeelden te vinden! Natuurlijk zorg je ervoor dat de uitnodiging past in het thema dat je gekozen hebt.
Tip 4: De tafelschikking en decoratie;
Je tafelschikking en de accessoires zijn heel belangrijk om het thema uit te werken. Je begint bij het servies, wat heb je al en wat kun je er eventueel bij kopen. Heel leuk is om 2 serviezen te mengen, zo valt het minder op dat je niet precies voor alle gasten hetzelfde bord hebt. Een mooi tafellaken maakt het wat chiquer en de accessoires maken het af. Denk bij accessoires aan kleine vaasjes met bloementjes, 3 mooie hoge kaarsen en een slinger met lampjes als loper over de tafel. Je hoeft deze dingen niet allemaal nieuw te kopen, ga eens kijken bij de kringloper of vraag eens rond of je iets mag lenen bij familie.
Heb je niet voldoende stoelen dan kun je deze misschien huren bij: rasverhuur.nl, of een verhuurbedrijf bij jou in de omgeving. En met ballonnen maak je een mooie welkomsboog.
Als de tafel dan helemaal mooi klaar staat, dan kun je met mooie naambordjes bepalen wie waar komt te zitten. Jij kent je vriendinnen allemaal en zo weet je ook vast wel wie het gezellig zullen hebben met elkaar. Tot slot leg of zet je het menu bij ieder bord.
Tip 5: De menukaart;
Hier gaat het niet alleen om de menukaart maar vooral ook het gehele menu. Wat ga je je vriendinnen serveren en hoe ziet een diner er in opbouw uit? Het aantal gangen bepaal je zelf, maar het leukste is een 6-gangen diner, dan hoeven de porties ook niet zo groot te zijn en heb je tussendoor wat ruimte om een spelletje te doe of foto's te maken. Probeer met het kiezen rekening te houden met je thema en ook of er gerechten zijn die je de dag van te voren al kan maken, zoals bijv. de Gazpacho en de tiramisu. Dat scheelt je weer op de avond zelf!
- Amuse: klein hapje, vaak in 1 of 2 happen op te eten, bijv Gazpacho, gevuld eitje.
- Koud voorgerecht; bijv een garnalencocktail of mango-kip salade.
- Soep of warm tussengerecht: De soep is vaak een lichte gladde soep in een niet te grote portie. Het warm tussengerecht; bijv. quiche, of kleine portie pasta carbonara
- Spoom: een drankje met sorbet ijs te verfrissing en neutralisering tussen de verschillende gerechten.
- Hoofdgerecht met bijgerechten: Dit bedenk je eerst, waarna je de rest van het menu er op afstemt. Voorbeelden zijn: Bavette van de BBQ, een vegetarische lasagne, zalm uit de oven, geserveerd met ovenfrietjes, geroosterde groenten of gewoon wat gecarrameliseerde boontjes.
- Nagerecht
Volgens Frans gebruik komt er eerst een ronde met allerlei heerlijke franse kaasjes, echter in Nederland is men toch meer geneigd eerst het zoete nagerecht te kiezen. zoals bijv. Tiramisu, of Bastogne-parfait. - Serveer bij al deze gangen een passende wijn, of misschien zelfs wel en cocktail!
Tip 6: Surprice!
Dan loopt de avond op zijn eind, vriendinnen maken aanstalte om naar huis te gaan en jij hebt nog een leuke verassing om aan ze mee te geven. Bedenk een leuke herinnering of kleine goodybag met daarin of meerdere kleine cadeautjes.