Hoe start je een moestuin, niet volgens het boekje...

Gepubliceerd op 26 april 2024 om 15:04

Wil je ook graag een moestuin(tje) beginnen en weet je niet hoe je kan starten? Zo begon ik 12 jaar geleden:

We waren net verhuisd naar een woning met een flink stuk grond, kale grond zonder enige vorm van tuin en ander groen. Een blank canvas en ideaal om een tuin te beginnen. En een moestuin natuurlijk daar was ruimte genoeg voor.

Ik kocht wat zaadjes van wortels, courgette, rode kool en stopte die in de grond. De courgettes en worteltjes zijn gaan groeien, maar de rode kool niet. De grond bleek achteraf veel te weinig voedingsstoffen te bevatten.

 

De Bodem:

Belangrijk is dan ook dat als je gaat starten je ook zorgt voor een goede bodem. Hopelijk heb je je stukje grond gevonden waar ook voldoende zon te vinden is, tenminste 6 uur zon per dag. Zorg er dan voor dat je eerst wat compost door de bodem heen mengt. Dat koop je bij een tuincentrum, of boerenbond. Dan is er in ieder geval iets van voeding voor je zaadjes en plantjes. Later kun je de plantjes nog wat bij voeden met wat specifieke mineralen.

Begin eenvoudig:

Van proberen zul je leren! Door ervaring en ieder jaar een beetje meer te experimenteren ga je ontdekken welke groenten er bij jou goed groeien en wat het niet of minder goed doet. Misschien moet je de bodem beter bemesten, misschien zitten er veel slakken in je tuin, misschien ander ongedierte of ontdek je dat je bepaalde groenten helemaal niet zo graag eet.  

Begin daarom met iets waarvan je zeker weet: dat eten we graag. En wat zijn dan ‘gemakkelijke groenten’? Bijv. courgette planten (2 a 3 stuks) geven een leuke opbrengst. Ook worteltjes lukken bijna altijd wel en sla is heel dankbaar, vooral pluksla, zo houd je altijd voldoende over voor je volgende maaltijd over een paar dagen.

Houd wel rekening met de afstand die je moet bewaren tussen de geplante zaadjes. Dit staat altijd op de verpakking.

Ik ben iemand die meestal gewoon gaat proberen, dus niet perse volgens het boekje. Ik vind spontaniteit belangrijk en kon er bij de start dan ook best tegen dat mijn moestuin er niet gestroomlijnd uit zag.

 

Wisselteelt:

Inmiddels heb ik wel wat meer structuur aangebracht en heb ik 6 bakken gecreëerd. Voor elk type groente een bak dus: bladgroenten, vruchtgroenten, peulgewassen, koolgewassen, wortelgewassen en aardappelen. Dan is het gemakkelijk om ieder jaar te wisselen van bak om de grond gezond en vruchtbaar te houden. Mijn moestuin is 5m bij 12m en de bakken zijn 1m breed en 4m lang. Mocht je de beschikking hebben tot een mooi stukje grond, dan kun je starten met afgebakende stukken grond voor de wisselteelt.

 

Groenten voor starters:

De groenten kun je buiten zaaien vanaf eind maart tot eind mei:

Vroege aardappel (ik gebruik de Frieslander), courgette, sla, wortel, rode bietjes, snijbiet en raapsteeltjes. Ook leuk is het om rabarber te planten, voor het frisse fruitige deel van de moestuin.

 

Tip: geef op tijd water, want een uitgedroogd zaadje groeit niet meer verder!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.